Sigmas psykologi

Sigma |  Om sigma |  Psykologi |  Fysiologi |  Frågor ]

Sigma är en rädd liten varelse. Hon tycker inte om förändringar. Hon sitter hellre kvar på en plats än att förflytta sig. Hon blir rädd för plötsliga oljud och skrik. Hon blir rädd om man gestikulerar för mycket framför henne.

drakeBästa sättet att få henne att känna sig lugn är att man rör sig långsamt när man närmar sig. Man kan prata lugnt och försiktigt och inte göra hastiga rörelser.

Ett universellt knep för att få hennes förtroende är att ge henne mat. Hon kan äta ur handen bara man sitter still tillräckligt länge och väntar...

Man får gärna klappa henne - undvik taggarna på ryggen (de kan lossna). Hon gillar inte heller att bli klappad på svansen. Överhuvudtaget ska man aldrig ta tag om hennes svans. I värsta fall tappar hon den, och då växer det inte ut någon ny...

Någon/några gånger om dagen får en en aktivitetsperiod. Då kan hon klättra omkring jättemycket. Ofta klättrar hon någonstans och sen tillbaka. Till slut lägger hon sig någonstans, till exempel bakom böckerna i bokhyllan, eller ovanpå en massa pärmar eller i tvättkorgen(!).

Det är naturligtvis en fördel om man ser till att hon har bajsat innan hon klättrar omkring...

Hon gillar att sitta på axeln eller på armen och "vara med". Men hon är inte jättesocial precis... Ibland blir det för mycket för henne och då bara ska hon klättra iväg någon annanstans.

Leguaner lever naturligt i träd och buskar högt ovanför marken. Sigma blir ganska orolig om hon inte har någonstans att klättra upp. Gardiner, blommor och bokhyllor är perfekta "climb-apon-ables"! Sigma känner sig också trygg i trånga utrymmen. Hon lägger sig gärna med huvudet in under en t-shirt eller gömmer sig i ärmen på morgonrocken!