Sigmas fysiologi

Sigma |  Om sigma |  Psykologi |  Fysiologi |  Frågor ]

Ömsning

Sigma ömsar en del. Ganska ofta faktiskt. Det är viktigt att hon får fuktigt klimat för att det gamla skinnet ska lossna ordentligt.

Framförallt på tårna kan detta vara ett problem. Om gammal hud verkar ligga kvar utan att lossna, kan man pilla lite på det så att det börjar lossna. Oftast skrapar hon av skinnet själv, bara det har lossnat en del.

Ett bra sätt kan vara att ha henne i badrummet när man badar/duschar för då får hon riktigt fuktig luft. Man kan också spreja in i terrariet med en vanlig blomspruta med vatten i.

Bajs

Sigma bajsar och urinerar samtidigt. Är det kallt ute, så äter hon lite och skiter sällan. Är det däremot varmt skiter hon en gång om dagen.

Det är ganska lätt att ta hand gägglet om man gör det på en gång. Ta bara toapapper och torka upp det. Det är ju också här en klar fördel att ha henne i badrummet!

Nysningar

Leguaner "nyser" ofta, men det beror inte på att dom är förkylda. Det är snarare något salt som produceras i näsans Jacobska organ som de sen nyser ut. Inget att oroa sig för alltså, men det blir ganska kladdigt på fönsterrutorna...

Klimat

Leguaner lever naturligt i sydamerika (också i södra USA), så därför är värme och fuktighet den naturliga omgivningen. Temperaturen bör vara mellan 20-35 grader. Kortare perioder under detta gör inget, men om hon är kall för länge finns det risk att hon blir förkyld och får lunginflammation.

Tillgång till mat

Det finns ingen risk att Sigma äter för mycket mat. Hon äter så mycket hon vill ha själv. Som sagt, mängden mat beror mycket på temperaturen.

varmt = äta mycket
kallt = äta lite

Hon äter gärna den torkade leguanmaten. Fördelen med den maten är att den inte blir dålig om den står i terrariet ett dygn eller så.

Hon gillar ärtor också sallader, frukter och grönsaker, sockerkaka och bröd (och OST och havregrynsgröt...), men hon ska inte äta kött. Sigma sväljer maten (mer eller mindre) hel, så hon ska bara serveras sönderskurna bitar mat.

Tillgång till vatten

Det är mycket viktigt att hon alltid har tillgång till färskt vatten. Vissa leguanboksförfattare påstår att leguaner aldrig dricker vatten, men de har uppenbarligen aldrig träffat Sigma! Byt vatten minst en gång om dagen och diska gärna ur vattenskålen då och då!